Monday, March 08, 2010

Hjernevask


Harald Eia har laget en ny programserie kalt "Hjernevask", et slags folkelig vitenskapsprogram hvor han søker å utfordre en rekke forestillinger.

Første episode er vist og tema er Kjønnsforskjeller. Hvorfor er menn og damer ulike. Er det medfødt eller et resultat av vårt miljø. Han drar ut på tokt og intervjuer en rekke mennesker som har vidt forskjellige meninger om dette.

Programformen er bra. Det blir underholdende, informativt og litt spennende. Særlig konfrontasjonene, hvor forskerne blir møtt med opptak av andre forskere som mener helt det motsatte av dem. De som virkelig blir uthengt er kjønnsforskerne ved UiO, som hardnakket hevder at kjønn kun er et produkt av miljø. Medfødte egenskaper og genetikk har ingenting å si. Det er "utdatert forskning". Eia besøker en barnepsykiater i Norge som legger frem bevis for iallefall en genetisk komponent, og tar også turen oversjøs for å snakke med forskere som mener det samme. Alt peker på at det ER en gentisk komponent, samtidig som det blir klart at det ikke er alt. Vi kan ikke hardnakket påstå enten eller.

Dette er ganske i tråd med hva vi lærer på Medisin i Bergen. Nå har vi riktignok ikke hatt så mye om kjønnsforskjeller, men den generelle holdningen til adferdstemaer er at det mest sannsynlig foreligger elementer av begge. Så kan man heller snakke rundt hvor mye av kaken som er gener, og hvor mye som er miljø. DET er en diskusjon som kan vare, men det er iallefall en åpenhet der som har hensyn til begge forhold.

Jeg mener man må se program som Hjernevask med en viss skepsis. Dette er populærvitenskap. Trolig kunne man funnet utenlandske (og dermed automatisk mer troverdige?) forskere som mener at det ikke finnes sammenhenger mellom gener og kjønn, hormoner og kjønn osv. Forskning er ikke uten blinde og blindveier. Dette er dog ikke et forsvar for kjønnsforskerne ved UiO som nærmest arrogant avfeide den biologiske vitenskapen!


Uansett, en underholdende serie som er verdt å få med seg, humre litt over mikrofonen han drar med seg overalt. For deg som ikke har TV så blir episodene lagt ut på nrk.no, hvor man også kan mimre litt med Åpen Post, Team Antonsen m.fl.



Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home